Tasty Tuesday - Leeks & Fennel

Stale się urządzamy w nowym miejscu i to dlatego nie bardzo mam czas (i głowę) do pisania, zwłaszcza po angielsku. To dlatego tez ostatnio nie było Pysznych Wtorków. Ale dziś dla odmiany, późno, bo późno, ale jest:D I jeszcze we wtorek:D

Kocham pory i mimo tego, że mam swoje ulubione przepisy, to wciąż szukam nowych. Jeden ostatnio znalazłam - cudowne połączenie porów i kopru włoskiego. A wszystko to w śmietance i winie. Pychota!

Niestety nasze nowe mieszkanie jest ciemne i nie ma szansy na to żeby udało mi sie zrobić dobre zdjęcie. Nie z moimi umiejętnościami i nie tym obiektywem...Chyba czas uzbierać na jaśniejszy:/



We are still setting up in a new place. That's why I don't write that much, at least in English, and that's why I sometimes miss Tasty Tuesdays. But not today:) 

I love leeks but even though I'he got my favourite recipes I still search for more. I have found lately a gorgeous combination of leeks, fennel and wine. Absolutely delicious!

Unfortunately, our new place is dark so there is no chance with my skills and with the lens I've got to take a good picture...


Przepis jest prosty, na 4 porcje potrzebujecie jedynie:

1-2 pory
2 bulwy kopru włosiego
50 g niesolonego masła
sok wyciesnięty z jednej cytryny ( i skórkę do dekoracji)
200 ml śmietanki słodkiej
200 ml mleka
gałkę muszkatłową
sól i pieprz


Pokrój pory w plastry i opłucz pod wodą. Pokrój bulwy wzdłuż na 4 - 6 części i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

Na patelni rozpuść masło i dodaj pory - podsmaż je przez ok 1 minutę, dodaj sok z cytryny i wino. Możesz dodać nasiona kopru jesli chcesz. Gotuj dopóki połowa nie odparuje potem dodaj koper.

W międzyczasie do miski wlej śmietankę i mleko, wymieszaj i dopraw gałką, solą i pieprzem. Wlej do porów i kopru, zagotuj, przykryj i duś aż bulwy kopru będą miękkie w najgrubszych miejscach.


Podawaj z ulubionym pieczywem:) Albo z czymś innym:) My zjedliśmy z ziemniakami i rybą - Obłędne połączenie:)



The recipe is easy, all you need to prepare 4 portions is:

1 -2  leek(s)
2 fennels
50g. unsalted butter
juice squized from one lemon (and peel to decorate)
2 tablespoons of withe wine ( I've done that without wine)
200 ml of cream (doesn't really matter if you use single or double, as you add milk also and you can pour more or less of it depending on which cream you use)
200 ml of milk
nutmeg
salt, pepper

Slice leeks and rinse under the water. Chop fennel bulbs along into 4 - 6 pieces and boil for 10 minutes in hot and slightly salted water. 

Melt the butter and add leeks - fry for 1 minute, then add lemon juice, wine and fennel seeds if you use them. Boil until it's reduced in a half, then add fennel 

In the meantime pour cream and milk to a bowl, mix it and seazon to taste with nutmeg, salt & pepper.

Pour the mixture into leeks & fennels boil it, reduce the temperature, cover and steam it untill the fennel bulb is smooth in the widest parts.

Now you can serve it with your favourite bread:) Or with anything else:) We've eaten it with potatoes and fish. Lovelly combination:D



Anjamit

5 komentarzy:

  1. Będę musiałą wypróbować ten przepis, skoro on taki pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. czyżbyś zamierzała przekonac mnie do kopru? :) a tak serio, to jak te bulwy smakują? bardzo koprem, czy zaskakują jakąś inną nutą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy wcześniej nie próbowałam kopru, więc nie wiem jak normalnie smakuje. Sam koper pewnie nie powala, ale w tym połączeniu jest smaczny:) Tylko naprawdę musi być mięciutki:)

      Usuń
  3. ciekawe połączenie, jeszcze nie dane mi było spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz nie będący obelgą dla mnie i moich czytelników jest mile widziany. Zostaw po sobie dobre wspomnienie:)

Dziękuję:)

AddThis