Zdrowie i uroda z palmy

Znów mnie troszkę nie było, a to za sprawą niespodziewanych odwiedzin przyjaciółki:) To były świetne dni - Marzenko, wiem, że przeczytasz - raz jeszcze dziękuję:*

Dużo się działo, tak jak napisałam odwiedziła mnie przyjaciółka, świętowaliśmy (przedwcześnie) urodziny męża, spacerowaliśmy po Kielcach....Było cudnie. No poza małym wyjątkiem, kiedy to zaraz po przyjeżdzie na miejsce urodzinowej imprezy otrzymałam telefon od teściów, że Hanka "płacze jak nigdy" i trzeba było wracać. Po wyjściu od teściów okazało się, że butelka z mlekiem była stanowczo za gorąca, by podać ją dziecku. O pardon...Była stale stanowczo za gorąca. Od momentu prób podania Hance mleka minęło około pół godziny..........Wskazówka temperatury w butelce była czerwona...Teść stwierdził, że nigdy nie słyszał, żeby tak okropnie płakała....

Nie będę tego komentowała. Na szczęście Hance nic się nie stało, a resztę wieczoru spędziła z nami na grillu, dzie spała w najlepsze na świeżym powietrzu. 

To tyle co u nas:)

Zanim ponownie zaszyłam się w domowych pieleszach obiecałam napisać o olejku kokosowym. Nadrabiam o teraz:)

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie i wspaniałe właściwości. Na wyspach Pacyfiku kokos uznawany jest za lekarstwo na całe zło, a stwierdzenie to nie jest dalekie od prawdy.   

Źródło
Kokos jest bardzo smaczny i do tego wartościowy – zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wartość energetyczna wynosi ok. 620 kcal*.
W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa „kalpa vriksha”, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ja „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią „lekarstwo na wszelkie choroby*”
Sok z kokosa ma taki sam skład jak osocze ludzkiej krwi, w dodatku łatwo miesza się z ludzką krwią i jest łatwo przyswajalna przez organizm. Natomiast olej kokosowy ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym jak i spożywczym.

Pozyskiwany jest z tłoczenia kopry, czyli twardego miąższu. W temperaturze poniżej 25 stopni ma konsystencję stałą, przypominającą ścięty tłuszcz. Do celów spożywczych stosowany jest olej kokosowy tłoczony na zimno - żaden inny nie będzie miał tylu tak dobrych właściwości. 

Jeśli chodzi o właściwości kosmetyczne to olej kokosowy nadaje się zarówno do ciała jak i do włosów.  Bardzo dobrze się wchłania i nawilża, wygładzając zarazem skórę. Wspomaga gojenie ran i opóźnia procesy starzeniowe. Działa łagodząco w chorobach skórnych (egzemach). 

W kulturze hinduskiej olej ten stosowany jest do masażu niemowląt latem, gdyż orzeźwia skórę. 

Stosowany na włosy zapobiega utracie protein, wnika w strukturę włosa wygładzając i nawilżając, czyniąc włosy miękkimi i lśniącymi. Wzmacnia także cebulki włosów zapobiegając wypadaniu, pomaga w walce z łupieżem, a stosowany na same końcówki działa jak serum przeciw rozdwajaniu się końcówek

Właściwości odżywcze olejku kokosowego są jednak znacznie ciekawsze gdy weźmie się pod uwagę olejek z pierwszego tłoczenia - ten spożywczy. 

Pierwszą i najważniejszą informacją jest to, że olejek ten zawiera ok 40% - 50% kwasu laurynowegoktóry w naturze w dużych ilościach występuje tylko w olejku kokosowym i - w mleku matki! To właśnie ten składnik buduje odporność dziecka już od narodzin!!!! 

Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.*
Podobne działanie ma również kwas kaprylowy, który ma także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe.


Ponadto: 

Ze względu na zawartość antyutleniaczy olej z kokosa zapobiega przedwczesnemu starzeniu, zwalczając wolne rodniki – a jego stosowanie na skórę sprawia, że staje się ona jędrna i elastyczna.
 Ze względu na wysoką przyswajalność kwasy zawarte w oleju kokosowym zapewniają odpowiedni poziom tłuszczów osobom, które z powodu choroby mają problem z ich absorpcją, transportem i trawieniem. Są dzięki temu idealne w jadłospisie przy np. chorobie Crohna – Leśniowskiego**

A moje wrażenia po stosowaniu tego olejku?
Brak zastrzerzeń. Odkąd stosuję ten olejek i olej ze słodkich migdałów moja skóra promienieje. Owszem, czasem coś gdzieś wyskoczy, ale skóra na twarzy się wygładziła i nie wygląda na zmęczoną. Poprawił się też kolory, ale to może być akurat spowodowane także słońcem:) Jedno jest pewne, żadziej teraz używam podkładu:) A włosy są po nim genialne:)

Polecam:) Bardzo polecam:)

A kupić można w tu, tu, tu, tu, i tu i w wielu innych miejscach:) Najlepiej z certyfikatem:)

Na razie stosujemy tylko na ciało. Ten spożywczy mam w planach kupić i używać, bo nie zawiera cholesterolu i nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej! Przyda się także na wzmocnienie odporności:) Zwłaszcza wtedy, gdy przestanę karmić piersią.

Źródło:

14 komentarzy:

  1. ojojoj... ale by sie narobilo bigosu...dobrze ze Hania cała:)) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mi nie mów...Na szczęście nie miała oparzonej buzi. Aż mi się myśleć nie chce o tym, jak ciepłe było to mleko:/

      Usuń
    2. nastepnym razem dokladna instrukcja bobasa musi byc na lodowce :P

      Usuń
    3. Była:( Ale ile razy można mówić jak sprawdzić temperaturę mleka i jak podgrzewać? I, że butelka ma pomiar temperatury:(

      Usuń
    4. fajna butelke macie :))) ułatwiacz :)) a i tak nie pomogło:/
      jakiej firmy jest??

      Usuń
    5. Butla rewelacyjna jest:) Tommee Tippee. No cóż, klasyczny sposób "na rękę" też nie pomógł:/

      Usuń
  2. Dobrze, że mała się nie poparzyła. Tak to jest czasami z tymi dziadkami... Jak raz zostawiłam małą co prawda nie u jej dziadków ale u mojej Babci to odebrałam ją całą ryczącą i mokrą do suchej nitki, tak była przegrzana:/ Ale po co dziecku przy temp 25 stopni sweterek ściągnąć, przecież się może zaziębić... ech ręce opadają:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nieźle:/Biedula się pewnie gotowała...

      Usuń
  3. Biedna Hania!
    A co do właściwości kokosów - uwielbiam walory smakowe i kosmetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam smak kokosowy:) a właściwości kosmetyczne olejek ma niesamowite:) musze jeszcze wypróbować olejek spozywczy:)

      Usuń
  4. a my się w kokosie kapiemy od urodzenia. w wodzie z kokosem, dodam. pysznie pachnące i mięciutkie dzidziusie z takiej kapieli wychodzą (nawet miałam o tym pisać, kiedyś...)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz nie będący obelgą dla mnie i moich czytelników jest mile widziany. Zostaw po sobie dobre wspomnienie:)

Dziękuję:)

AddThis